Birzâli (ö.739/1339) ve Hadis ilmindeki yeri - Karaahmetoğlu, Zühal (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Memlükler, İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan bir Türk devletidir. İslamî ilimler açısından oldukça velûd bir dönemdir. Birzâlî, Memlükler zamanında Şam’da yaşayan, tarihçi ve hadisçi kimliğiyle bilinen bir İslam âlimidir. Birçok yazar ona “Şam’ın hadis ve tarih âlimi” unvanıyla atıfta bulunmuştur. Birzâlî darûlhadislerde hocalık yapmış, Hadis meclislerinde hadis okutmuş ve dönemin önemli isimleriyle hoca-talebe ve dostluk ilişkileri kurmuştur. Birzâlî hadis hâfızı ve râvisi olarak zikredilmekte, âlimler için yazmış olduğu vefeyât türü eserinden hareketle ricâl konularında derin bir bilgiye sahip olduğu söylenmektedir. Çalışmamızda Birzâlî’nin hayatı ve hadis ilmindeki yeri konu edilmiştir. Birzâlî’nin yaşadığı dönemin sosyal ve ilmî yapısı, hayatı, ilmî kişiliği ve hadis ilmindeki konumu verilmiştir. Birzâlî’nin semâ meclislerindeki yeri araştırılmıştır. Ulaşabildiğimiz eserleri incelenerek, râviler hakkında sunduğu bilgilerden hareketle Birzâlî’nin ricâl bilgisi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Birzali (ö.739/1339) and his place in the science hadith
Keywords: Memlükler; Hadis; Birzâlî; İslam Alimleri