Eğitim Kurumlarında Kullanılan Psikolojik Testlerin Ölçme Standartlarına Göre İncelenmesi - Mor Dirlik, Ezgi; Koç, Nizamettin (Egitimde ve Psikolojide Olcme ve Degerlendirme Dergisi, 2017)
Bu arastirmada Rehberlik ve Arastirma Merkezleri ile okullarin rehberlik servislerinde sik kullanilan psikolojik testlerden dordunun Amerikan Psikologlar Birligi (APA-American Psychological Association) tarafindan yayinlanan Egitim ve Psikolojide Olcme Standartlari ile Uluslararasi Test Komisyonu (ITC-International Testing Commission) tarafindan yayinlanan test uyarlama standartlarina uygunlugunu incelemesi amaclanmistir. Arastirmaya alinan psikolojik testler, amacli orneklem belirleme yontemiyle belirlenmistir ve Rehberlik ve Arastirma Merkezleri ile okullarin rehberlik servislerinde siklikla kullanilan psikolojik testlerden secilmistir. Bu testler; Akademik Benlik Kavrami Olcegi (ABKO), Gazi Erken Cocukluk Gelisimi Degerlendirme Araci (GECDA), Temel Kabiliyetler Testi 7-11 Yas Formu (TKT 7-11) ve Wechsler Cocuklar Icin Zekâ Olcegi Revize Edilmis Formu (WISC-R)’dur. Arastirma kapsaminda, APA tarafindan 1999’da Ingilizce olarak yayinlanmis Egitim ve Psikolojide Olcme Standartlari kitabinin gecerlik, guvenirlik ve test gelistirme ve revizyon bolumlerindeki standartlar ile ITC tarafindan gelistirilen test uyarlama standartlari Turkceye cevrilmis ve kontrol listesi olusturulmustur. Soz konusu standartlar temel alinarak hazirlanan kontrol listesi kisa ve uzun olmak uzere iki form halinde olusturulmustur. Calismaya alinan psikolojik testler hazirlanan kontrol listesine gore arastirmaci tarafindan incelenmistir. Incelemelerin guvenirligini saglama amaciyla her psikolojik test icin yapilan incelemeler uc hafta arayla tekrarlanmistir. Incelemeler sonucu elde edilen veriler SPSS 20.0 programinda betimsel istatistikler kullanilarak incelenmistir. Arastirma sonucunda incelenen psikolojik testlerin kontrol listesindeki standartlari karsilama duzeyleri ve bu standartlar bakimindan gelistirilmesi gereken yonleri belirlenmistir. Elde edilen bulgulara gore, ABKO ve GECDA icin incelemeye alinan standartlarin yeterli duzeyde karsilanmadigi belirlenmis ve ABKO icin yapilan guvenirlik incelemelerinin gelistirilmesi gerektigi sonucuna ulasilmistir. Uyarlama calismalari olan WISC-R ve TKT 7-11 Yas Formu’nun test uyarlama standartlarini karsilama duzeyleri incelendiginde ise, WISC-R icin standartlarin buyuk cogunlugunun karsilandigi, TKT 7-11 Yas Formu icin ise karsilanmayan birden cok standart oldugu sonucuna ulasilmistir .
Keywords: APA standards for educational and psychological testing; APA eğitimde ve psikolojide ölçme standartları; ITC test uyarlama standartları; Psychological tests; ITC test adaptation standards; Psikolojik testler; 4. Education