Metal Katkılı Zno Fotokatalizör Üretimi, Karakterizasyonu Ve Atıksulardan Fenol Gideriminin Araştırılması - DEĞERMENCİ, Nejdet (My University, 2024)
Temiz su, sürdürülebilir bir yaşam ortamına ulaşma çabasının ana hedeflerinden biridir. Fenol ve türevleri, toksisiteleri ve biyokimyasal yolla zor parçalanmaları nedeniyle canlı organizmalar için tehlikelidirler. Bu bileşikler, rafineriler, boya imalathaneleri, ilaç sanayi, petrol üretimi, kağıt yapımında, tutkal üretiminde ve kok kömürü üretimi gibi bir çok sayıda ki sanayilerinden kaynaklı atıksular ile alıcı ortamlara deşarj edilebilir. Fenol ve türevleri, klasik arıtım yöntemleri kullanan farklı endüstriyel atıksularda 1 mg/L’den fazla konsantrasyonlarda bulunur. Bu nedenle, ileri oksidasyon proseslerinden biri olan fotokatalitik arıtım son derece verimli parçalama hızı, yüksek mineralizasyon verimi, son ürün olarak CO2, H2O ve diğer minerallere yol açması sayesinde organik maddelerin giderilmesinde kullanılabilir. Sürdürülebilir temiz suya ulaşma hedefinin yerine getirilmesi, su arıtımında oldukça etkili olduğu bulunan güneş enerjisiyle çalışan fotokatalitik işlemlerin kullanımını giderek daha çekici hale getirmektedir. Fotokatalizörler bu konuda gelecek vaat eden alternatif bir yöntem olması nedeniyle giderek ilgi görmektedir. Bu nedenle çalışma kapsamında hidrotermal yöntemle üretilecek olan ZnO, fotodepozisyon yöntemi kullanılarak gümüş ile modifiye edilecek Ag/ZnO ve ticari TiO2 gibi farklı fotokatalizörlerin atıksulardan fenol gideriminde kullanılabilirliği araştırılacaktır.