Yunan Bağımsızlık Düşüncesinin Gelişmesi ve Mora İsyanı (1821) - Maden, Fahri (“Yunan Bağımsızlık Düşüncesinin Gelişmesi ve Mora İsyanı (1821)”, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, c.7, Sayı 39, Aralık 2007, s.163-177., 2007)
XIX yüzyıl başlarında Fransız İhtilali'nin insanlığa armağanı olan "Milliyetçilik” hareketleri içerisinde, Yunan Bağımsızlık düşüncesi hiç de acemilik çekmemiştir. Fransız İhtilal 'i, Yunan bağımsızlığının hızlandırıcısı olmuştur. Bu hız Mora İsyanı'nda son demine ulaşacak, isyan sonrası Yunanistan, Osmanlı Devleti 'Piden kopan ilk Balkan milleti olacaktır. Yunan bağımsızlık düşüncesinin gelişmesine pek çok amil hizmet etmiştir. Osmanlı egemenliğindeki Rum rejâhl, Rum aydın hareketi ve Helenizm, Avrupa 'da Yunan Romantizmi, Filiki Eteria ve Megah İdea, Kilise ve Patrikhane, Fransız İhtilali'yle beliren hürriyet ve eşitlik düşüncesi bu amillerden en etkili olanlarıdır.
The Idea of Greek Independence Development and Rebellion of Mora
Keywords: Yunan , Bağımsızlık, Mora İsyanı