Kastamonu Kili Kullanarak Yüksek Dayanımlı Kil Bazlı Jeopolimer Kompozitlerin Geliştirilmesi - ARİANPOUR, Aslı ÇAKIR (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, yapı malzemeleri ve seramik sanatı uygulamalarında kullanılmak üzere Kastamonu kili kullanılarak yüksek dayanımlı kil bazlı bir jeopolimer kompozitleri geliştirmektir. Kil temel olarak ucuz bir hammaddedir ve yapı endüstrileri ve mühendislik uygulamaları için sürdürülebilir yeşil ürünlerin üretiminde kullanılabileceğini öğretmiştir. Daha önce yaptığımız araştırmalara göre (BAP Kastamonu kili) Pınarbaşı madeninden gelen yerel Kastamonu kilinin gri renkli bir killi toprak olduğu ve seramik, sır ve sanatsal ürünlerin üretiminde kullanım için uygun olduğu tespit edildi. Son yıllarda kil bazlı jeopolimer kompozitin yapı ürünleri, mühendislik uygulamaları, katalizörler, filtreler vb gibi farklı uygulamalar için kullanımını geliştirilmiştir. Jeopolimer kompozit üretimi için yerel Kastamonu killerinin potansiyel kullanımını araştırmaya karar verilmiştir. Ayrıca son yıllarda kil bazlı jeopolimerlerden sanatsal seramik üretimi artmış ve bu alanda yeni bir araştırma alanı olarak görünmektedir. Kil örnekleri Pınarbaşı Kastamonu madeninden temin edilecek ve işlemden sonra jeopolimer kompozitlerin üretiminde ana hammadde olarak kullanılacaktır. Jeopolimerlerin üretimindeki ana adımlardan biri, kilin meta kaolinit fazına ulaşması için kalsinasyonudur. Diğer önemli adım, nihai yapıya ve istenen fiziksel ve mekanik özelliklere ulaşmak için orta sıcaklıklarda yapılan kürleme işlemidir. Ayrıca kalsinasyon zamanı ve sıcaklığı ve kürlenme adımları gibi önemli parametrelerin etkisini de incelenecektir. Ayrıca farklı tip katkı maddelerinin (oksit seramikler gibi) fiziksel, mekanik, faz ve mikroyapısal özellikler üzerindeki etkileri belirlenecektir.