ÇİMENTO VE UÇUCU KÜL BÜNYESİNDEKİ AĞIR METALLERİN ETKİLERİNİN HİDRATASYON VE ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ - KAPLAN, Gökhan; ÖZTÜRK, Ali Uğur; UĞUR KAPLAN, Afife Büşra (Muhendislik Bilimleri ve Tasarim Dergisi, 2020)
Çimento, beton üretimi içine kullanılan kalsiyum esaslı bağlayıcıların başında gelmektedir. Ayrıca uçucu kül, yüksek fırın cürufu, silis dumanı gibi endüstriyel atıkların çimento yerine kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Günümüzde uçucu kül gibi endüstriyel atıkların beton ve çimento sektöründe kullanılması ile çevresel problemler azaltılmaktadır. Ancak çimento ve uçucu kül bünyesinde Pb, Cu, Sn, Cr, As, Mo, V, Co ve Cd gibi insan sağlığı açısından zararlı olan ağır metaller bulunmaktadır. Ağır metaller, DNA parçalanması, kromozom bozuklukları, cilt lezyonları, solunum ve sinir siteminde kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Fakat belirtilen ağır metaller C-S-H, CH, etrenjit, monosülfat gibi hidratasyon ürünleri tarafından bağlanmaktadır. Bu sayede insan ve ekosistem için zararlı olan uçucu kül gibi endüstriyel atıklar bertaraf edilmektedir.
Keywords: Heavy Metal,Fly Ash,Environmental Health,Cement,Hydration; Ağır Metal,Uçucu Kül,Çevre Sağlığı,Çimento,Hidratasyon; 13. Climate action; 11. Sustainability; 6. Clean water; 12. Responsible consumption; 3. Good health