KASTAMONU’DAKİ İNANÇ TURİZMİNİN KASTAMONU’YA KATKISI: ŞEYH ŞABAN-I VELÎ KÜLLİYESİNDE BİR UYGULAMA - BAYRAKDAR, Nagehan GÜREL (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bilgi, iletişim ve teknolojideki gelişmeler, seyahat sürelerini giderek kısaltmakta ve bu durum insanların yeni yerler görme isteğinde artış meydana getirmektedir. Deniz, kum ve güneşten oluşan klasik turizm anlayışının yanında yeni turizm çeşitleri gündeme gelmekte, inanç turizmi de bu turizm türleri arasında gittikçe artan şekilde önem kazanmaktadır. İnanç turizmini Kastamonu ili için konu edinen bu tez ile Kastamonu‘daki inanç turizmi açısından potansiyeli yüksek olan dini varlıkları ziyaret eden turistlerin kişisel profilinin ortaya çıkarılması ve inanç turizmi dolayısıyla Kastamonu’ya gelen turistlerin bu turizmin ne yönde il’e katkı sağlayabileceğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İnanç turizminin diğer turizm türlerine ne gibi farklı etkilerinin olabileceği, Kastamonu ilinin inanç turizmi bakımından mevcut durumu ile neler yapılması gerektiği farklı boyutlardan ele alınmak istenmiştir. Kastamonu il merkezinde yer alan Şeyh Şabânı Velî Camii ve Külliyesini ziyarete gelenlerin kişisel profilleri ile ilgili olarak bilgi edinilmesi ve inanç turizminin Kastamonu’ya katkısı hakkındaki görüşlerinin incelenmesi çalışmanın kapsamı olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda tez konusu ile ilgili ilk önce literatür taraması yapılmış ardından saha araştırması olarak anket çalışması düzenlenmiştir. Söz konusu bu anket çalışması SPSS istatistik programında analiz edilerek “bağımlılık katsayısı” yöntemi kullanılarak sonuçlar yorumlanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, Kastamonu’daki inanç turizmi faaliyetlerinin gelişimi ile yöredeki yatırımlar arasında anlamlı yakın bağ olduğu, bu durumun ildeki tarım, sanayi, hizmetler sektöründeki diğer ekonomik birimlere de olumlu yansıyabileceği, ayrıca inanç turizminden elde edilen kaynaklar ile yöre halkının refahında ve gelir dağılımında iyileşme sağlanabileceği söylenebilir.
Keywords: Turizm, ekonomi, inanç turizmi, Kastamonu’da inanç turizmi