Yüzey Yerleştirmeli Kalıcı Mıknatıslı Senkron Generatörlerin Tutma Torkunun Azaltılması İçin Stator Yapılandırması - UYGUN, Durmuş; ÇETİNCEVİZ, Yücel (Gazi Universitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarim ve Teknoloji, 2018)
Bu çalışmada, yüzey yerleştirmeli kalıcı mıknatıslı senkron generatör tarafından üretilen tutma torkunu olası en aza indirgemek için stator nüvesinde gerçekleştirilen yapısal değişiklikler sunulmaktadır. Bu yapısal değişikliklerin tutma torku ve generatör performansı üzerine etkisi araştırılmış, 2B-3B sonlu elemanlar analiz (SEA) ve analitik sonuçları karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Tutma torkunun hesaplanması için gerekli olan hava aralığı akı yoğunluğunun elde edilmesinde manyetik eşdeğer devre ve bağıl geçirgenlik modeli kullanılmıştır. Hava aralığı ve mıknatıs bölgelerindeki manyetik alan öncelikle oluk etkisiz olarak hesaplanmış, daha sonra uygun bir şekilde olukların dâhil edilmesiyle elde edilen bir bağıl geçirgenlik fonksiyonu (düzeltme faktörü) dikkate alınarak tekrar ifade edilmiştir. Önerilen yapısal değişikliği ve analitik yöntemi uygulamak için, 4-kW, 24-kutuplu ve 72 oluklu radyal akılı makine tasarlanmış ve optimize edilmiştir.
Keywords: Kalıcı mıknatıslı senkron generatör; Tutma torku; Bağıl geçirgenlik; Engineering; Mühendislik