BAZI MEŞCERE ÖZELLİKLERİ VE TOPOĞRAFİK FAKTÖRLERİN KAYIN YAPRAK YUMRUSİNEĞİ (Mikiola fagi (HARTİG, 1839)) GAL OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİ - DINGILOĞLU, Eda (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Türkiye’nin 22.342.935 hektarı ormanlarla kaplıdır. Bu alanın saf veya karışık olmak üzere % 8,50 sini (1.899.929 ha) kayın (Fagus sp.) ormanları oluşturmaktadır. Kayın ormanları oldukça geniş bir alan üzerinde yayılış göstermekte olup bu türü etkileyen biyotik faktörler üzerinde yapılan çalışmalar önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamında, Kastamonu-Bozkurt kayın ormanlarında gal oluşumuna neden olan Mikiola fagi (Hartig, 1839) (Diptera: Cecidomyiidae)’nin yayılışı üzerinde rakım ve bakı gibi topoğrafik faktörlerin ve bazı meşcere özelliklerinin etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın arazi çalışmaları 2013-2016 yılları arasında Kastamonu-Bozkurt Orman İşletme Müdürlüğü kayın ormanlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, yaprak gallerinin sayısının, meşcere kenarları boyunca iç bölgelere göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Meşcere kenar etkisi, Mikiola fagi kaynaklı gallerin boy ve ağırlıkları üzerinde anlamlı bir fark görülmemiştir. Mikiola fagi yoğunluğu bakıya göre farklılık göstermemiştir, ancak alt rakımlarda üst rakımlara oranla daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Keywords: Gal, Mikiola fagi, Kayın, Yayılış, Kastamonu