Yenice Camiyanı (Pinus Nigra Arnold.) Tohum Bahçesinde İbre Element İçeriklerine Bağlı Klonal Varyasyonun Belirlenmesi - Şevik, Hakan (My University, 2024)
Ülkemizde orman ağaçları üzerinde yapılan genetik ıslah çalışmaları içerisinde tohum bahçeleri ayrı bir öneme sahiptir. Zira ıslah edilmiş tohum kullanımı ile genetik kazancın önemli düzeyde arttırılabildiği bilinmektedir. Ancak, tohum bahçeleri kurulumu esnasında en çok dikkat edilmesi gereken husus genetik çeşitliliğin korunmasıdır. Genetik çeşitlilik gelecekte olması muhtemel, bu günden tahmin edilemeyen risklere karşı en önemli savunma mekanizmasıdır. Bundan dolayı tohum bahçelerinde genetik çeşitliliğin belirlenmesi konusunda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak, tohum bahçelerinde genetik çeşitliliğin belirlenmesine yönelik çalışmalar büyük oranda morfolojik karakterlere bağlı olarak yapılmaktadır. Bu çalışmada ise tohum bahçesindeki genetik çeşitliliğin ibre element konsantrasyonlarına bağlı olarak yapılması planlanmaktadır. Çalışma kapsamında toplanacak ibre örneklerinde yapılacak kimyasal analizler ile bazı elementlerin konsantrasyonları belirlenecek ve yapılacak istatistiki analizler ile klonlar arası ve içi genetik çeşitliliğin düzeyi element konsantrasyonlarına bağlı olarak belirlenmeye çalışılacaktır. Çalışma sonuçları hem uygulamaya olası katkıları hem de genetik çeşitlilik konusundaki araştırmalara yeni bir boyut kazandırması açısından büyük önem taşımaktadır.