Yerel yönetim kuruluşlarında toplam kalite yönetimi: Kastamonu ili araştırması - Safran, Fatih (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Yapılan çalışmada Kastamonu Belediye’sinde görev alan personelin Toplam Kalite Yönetimi (TKY)’ne bakış düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte hazırlanmış olup, çalışmaya katılmaya gönüllü olan 172 katılımcı ile yapılmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Balcı (2002) tarafından kamu örgütlerindeki TKY uygulama derecesini ölçmek üzere geliştirilen ve birçok kamu kuruluşunda uygulanarak güvenilirliği test edilen “TKY Uygulama Faktörleri Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmada verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23. 0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde ikili grup analizlerinde bağımsız student t-testi, ikiden fazla grup analizlerinde Oneway ANOVA, gruplar arasındaki farklılıkları belirlemede ise Tukey testleri analizi yapılmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların yaş ortalaması 34,8 yıl, %80,2’sinin erkek ve %63,4’ünün Lisans ve üzeri mezuniyete sahip oldukları belirlenmiştir. Belediye çalışanlarının TKY toplam ölçek ve alt boyut puan ortalamaları 3,3; örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık 3,3; sürekli gelişme ve süreç yönetimi 3,3; müşteri odaklılık 3,7; çalışanların eğitimi 3,0; üst yönetimin liderliği 2,9; çalışanların katılımı 3,3 olarak bulunmuştur. Genel olarak vasat olarak yapılan değerlendirmelerde en yüksek ortalamaya sahip olan boyut müşteri odaklılıktır. Öncelikli olarak çalışanların eğitimi ve üst yönetimin liderliği boyutlarına yönelik iyileştirme yapılması gerektiği görülmektedir. Çalışmanın sonucunda belediye bünyesinde çalışan erkeklerin kadınlara; lisans ve üzeri mezuniyeti olanların lise ve altına göre; bekar olanların evlilere göre; 30 yaş ve altında olanların diğer yaş gruplarına göre; yönetici pozisyonunda görev alanların memur ve diğer personele göre yüksek ortalamaya sahip oldukları saptanmıştır.
Keywords: Belediye, kalite, TKY