ÖĞRETMEN ADAYLARININ SOSYAL MEDYA KULLANIMLARI İLE ÖĞRETMEN ÖZ–YETERLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - Alabani, Wafa Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Sosyal medya insanların bir araya gelerek iletişim kurmalarına, birbirleriyle etkileşime geçmelerine yardımcı olması için tasarlanmış programlardır. İletişim ve paylaşmanın öğrenmede temel olduğu açıktır ve öğrenme için de ayrıca yeni fırsatlar sunabilir (Roblyer ve vd., 2010). Öğretmenler, eğitim sistemlerinin en önemli bileşenidir. Bu araştırma, çeşitli değişkenler (cinsiyet, bölümler, babanın eğitim düzeyi, annenin eğitim düzeyi) ışığında, sosyal medya kullanımı ile hizmet öncesi öğretmenlerinin öz yeterlik düzeyi arasındaki ilişkileri anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, korelasyonel araştırma yöntemi ile 199 öğretmen adayı üzerinde çalışılmış ve anket uygulanmıştır. Bu çalışmada, öğretmen adaylarının demografik bilgilerine göre sosyal medya kullanım durumları incelenmiştir. Bunun yanında, öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım düzeyi ile öğretmenlik öz-yeterliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon incelemesi yapılmıştır. Ayrıca, öğretmen adaylarının demografik bilgilerine göre öğretmenlik öz-yeterliliği puanları arasında farklılıklar ortaya konmuştur. Analiz sonuçları detaylı bir şekilde sunulmuştur.
Keywords: Sosyal medya, öz-yeterlilik, hizmet öncesi öğretmen.