Bölgesel Gelişme Bağlamında Kalkınma Ajanslarının Faaliyetleri: TR82 Bölgesi (Kastamonu, Sinop, Çankırı) Örneği - KANDEMİR, Orhan; ERGİN, Ümmühan (Journal of the Human and Social Sciences Researchers, 2018)
Türkiye’de bölgesel gelişme farklılıklarının giderilmesi dolayısıyla sürdürülemez boyutlara ulaşan iç göç sürecinin önlenmesi önemli bir hedeftir. Fakat yıllarca merkeziyetçi bir anlayışa göre sürdürülen kalkınma politikaları, bölgesel gelişme farklılıklarının giderilmesinde yeterince başarı sağlayamamıştır. Bu nedenle tavandan-tabana yönelen bir kalkınma politikası terk edilerek, yerine yerel aktörleri ön plana çıkaran, bölgesel dinamikleri harekete geçirmeyi hedefleyen bir kalkınma anlayışına geçilmiştir. Bu yeni kalkınma anlayışında, Düzey 2 bölgesel sınıflandırmasına göre yapılandırılan 26 kalkınma ajansı anahtar bir role sahiptir. Bu kalkınma ajansından birisi araştırma alanımız olan TR82 bölgesinde faaliyette bulunan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA)’dır. Çalışmada KUZKA’nın bölgesel gelişmeyi sağlama ve dolayısıyla bölgesel gelişme farklılıklarını azaltmak için uyguladığı faaliyetler TR82 bölgesi bağlamında değerlendirilmiştir.
Keywords: 9. Industry and infrastructure