SAF VE KARIŞIK MEŞCERELERİN TOPRAK ORGANİK KARBON VE TOPLAM AZOT MİKTARI İLE DEPOLAMA KAPASİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ - Adam, Mansur W.A. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada, sarıçam ve göknar ağaç türlerinin saf ve karışık meşcerelerinin bazı toprak özellikleri (hacim ağırlığı, toprak pH, toprak kum, toz ve kil içerikleri), toprak organik karbon ve toplam azot depolama kapasiteleri, 6 farklı toprak derinliği kullanılarak (0-5 cm, 5-10 cm, 10-15 cm, 15-20 cm, 20-25 cm ve 25-30 cm) incelenmiştir. Ortalama toprak hacim ağırlığı, göknar saf meşcerelerinde 0.60, sarıçam saf meşcerelerinde 0.57 ve sarıçam ve göknar karışık meşcerelerinde 0.54 olarak bulunmuştur. Ortalama toprak pH değeri, sarıçam saf meşcerelerinde 7.31, sarıçam ve göknar karışık meşcerelerinde 7.29 ve göknar saf meşcerelerinde 6.99’dur. Sarıçam saf meşcereleri en yüksek kum (%50) ve toz (%43) miktarına sahip iken, bunu %46 ve %37 ile saf göknar meşcereleri ve %43 ve %20 ile karışık sarıçam ve göknar meşcereleri izlemiştir. Bununla birlikte, yüzde kil miktarı sarıçam ve göknar meşcerelerinde %37 miktarıyla, aynı miktara sahip (%33) hem saf Sarıçam hem de göknar meşcerelerine kıyasla daha yüksekti. Saf sarıçam meşcereleri en yüksek toprak organik karbon ve toplam azot miktarına sahip iken (sırasıyla, %6.19 ve %0.30), bunu sırasıyla %4.42 ve %0.25 oranlarıyla karışık sarıçam ve göknar meşcereleri ve %3.44 ve %0.20 oranlarıyla saf göknar meşcereleri takip etmiştir. TOK ve TA depolama kapasiteleri için ise, ortalama toprak organik karbon depolama kapasitesi (95.8 Mg C ha-1 ) miktarı ile saf sarıçam meşcerelerinde en yüksek olarak belirlenirken, bunu (70.0 Mg C ha-1 ) ile sarıçam ve göknar karışık meşcereleri ve (57.7 Mg C ha-1 ) ile saf göknar meşcereleri takip etmiştir. Benzer bir şekilde, saf sarıçam meşcereleri en yüksek ortalama azot depolama kapasitesine (4.55 Mg N ha-1 ) sahip iken, bunu sarıçam ve göknar karışık meşcereleri (3.98 Mg N ha-1 ) ve saf göknar meşcereleri (3.38 Mg N ha1 ) takip etmiştir.
Keywords: Toprak organik karbon, Toplam azot, Karbon ve azot depolama kapasiteleri, Toprak derinliği, Kastamonu.