Sodyum Hekzafluorosilikat (Na2sif6) Sanatsal Ve Endütriyel Sırlarda Kullanımının Araştırılması - ARİANPOUR, Aslı ÇAKIR (My University, 2024)
Endüstriyel ve sanatsal seramik üretim alanları içinde çamur, sır, pigment ve astar ara ürünleri için hammadde en önemli unsurlardandır. Seramik teknolojisinin gelişmesine paralel olarak seramik bünye ve sır üretiminde alternatif hammaddeler kullanımı oldukça popülerdir. Na2SiF6 su florlama, opal cam hammadde, cevher inceltme veya diğer florür kimyasalları üretimi için katkı maddesi olarak, fotovoltanik uygulamalarda ve cam endüstrisinde geniş bir uygulama alanına sahip bir malzemedir. Bu çalışma ile farklı bir uygulama alanında kullanılacaktır. Yapılacak çalışmada, Na2SiF6 değişik sır reçetelerinde kullanılarak seramik sırlarının üzerine teknik ve estetik açıdan etkileri incelenecektir. Laboratuvar koşullarında hazırlanan sırlar seramik bünyelere uygulanıp sinterlenecektir. Proje kapsamında ilk aşamada sodyum hekzafluorosilika (Na2SiF6) sırlarda hammadde olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. İlk aşamada Na2SiF6 (SSF) karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilecektir, kimyasal analizleri (XRF), optik dilatometre, ısı mikroskobu ile ergime dayanımı ve (XRD) analizleri yapılacak olup ergime özellikleri belirlenecektir. SSF’in karakteristik özellikleri belirlendikten sonra sır bileşimlerinde değişik oranlarda ilave edilerek reçeteler hazırlanacaktır. Elde edilen sırlara sertlik ölçümü, dilatometre, ısı mikroskobu, SEM, EDX, XRD vb. testler yapılacaktır. SSF farklı ergiticilerle birlikte sır reçetesi içinde yer alacak ve çalışmanın son aşamasında üretilen sır zengin görsel etkiye sahip sanatsal ve endüstriyel 2 seramiklere uygulanması planlanmaktadır. Bu proje ile elde edilecek sonuçlarla, sıra pozitif özellikler verebilecek, SSF hammaddesinin sır bileşeni olarak kullanımı, sır maliyetinin düşürülmesi, ürün özelliklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.