Yerli ve yabancı animasyon filmlerinin sosyo- kültürel ve teknolojik açıdan karşılaştırılması - Açıl, Ali İlter (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Animasyon filmleri, dünyada hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen film sektörlerden biridir. Sektördeki bu gelişmeler teknoloji alanındaki gelişmelere bağlı olarak kendini geliştirmektedir. Son yıllarda gelişen ve değişen animasyon endüstrisi, sinema sektörünün önemli bir pazar alanını oluşturmaktadır. Bu araştırmada pek çok kaynaktan animasyon kelimesinin kökenine ve anlamına yer verilmiş ve animasyon filmlerinin dünyadaki ve Türkiye’deki tarihi gelişimi kronolojik olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda konuyla ilgili kapsamlı literatür araştırmasına ve film araştırmalarına yer verilmiştir. Çalışmada Avrupa’da gösterime girmiş 10 animasyon filmi ile Türkiye’de gösterime girmiş 10 animasyon film, sosyo-kültürel ve teknolojik açıdan karşılaştırılmıştır. Araştırmada 6 alan uzmanı ve 5 psikolog görüşlerine başvurulmuştur ve asgari ücret gelir tablosu OECD ülkelerine göre incelenmiştir. Sonuç olarak alan uzmanlarına göre sosyo-kültürel ve teknolojik anlamdaki gelişmiş olan ülkelerde animasyon endüstrisi gelişim gösterdiğini söyleyebiliriz. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda bu araştırmaya ve animasyon endüstrisinin gelişimine yönelik öneriler getirilmiştir.
Keywords: Animasyon, stüdyo, film, çizim, sosyo-kültürel, teknolojik