Ahşap Levha Endüstrisinde Çalışanların Kişilik Özelliklerinin Örgütsel Vatandaşlık Boyutları ve Tükenmişlik Düzeyleri Üzerine Etkisi - ERSEN, Nadir; AKYÜZ, İlker; KARAMANLI, Mustafa; BAYRAM, Bahadır Çağrı (Duzce Universitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2022)
Çalışmada odun esaslı levha sanayinde çalışanların kişilik özellikleri, örgütsel vatandaşlık davranış gösterme sıklıkları ve tükenmişlik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, kişilik boyutları ile örgütsel vatandaşlık davranış ve tükenmişlik boyutları arasında bir ilişki olup olmadığı ve kişilik boyutlarının örgütsel vatandaşlık ve tükenmişlik boyutlarına etkisi araştırılmıştır. 140 anket değerlendirmeye alınmıştır. Yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, kişilik ve örgütsel vatandaşlık davranış boyutlarının puan ortalaması orta-yüksek ve tükenmiş düzeyi orta düzeyde çıkmıştır. Beş faktör kişilik ile örgütsel vatandaşlık davranış ve tükenmişlik arasında sırasıyla “orta düzeyde ve pozitif” ve “orta düzeyde ve negatif” yönlü bir ilişki bulunmuştur. Kişilik örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde olumlu yönde etkiye sahipken, tükenmişlik düzeyini ise olumsuz yönde etkilemektedir.
Keywords: Örgütsel vatandaşlık davranışı; Technology; Science (General); Science; Tükenmişlik Forest products industry; five factor personality; Q1-390; Burnout; Beş faktör kişilik; örgütsel vatandaşlık davranışı; burnout; tükenmişlik; T; Q; orman ürünleri endüstrisi; organizational citizenship behavior; Engineering (General). Civil engineering (General); forest products industry; Organizational citizenship behavior; beş faktör kişilik; Five factor personality; TA1-2040; Orman ürünleri endüstrisi