Kadın girişimciliğinin ekonomik kalkınma yönünden önemi ve kadın girişimciliğinin önündeki engelle - Özdemir, Havva (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Ülkelerin kalkınması ve rekabet güçlerinin artması için giriĢimciliğin hayati bir öneme sahip olması, kadınların giriĢimcilik potansiyellerinden yararlanılmasını zorunlu kılmaktadır. Kadın giriĢimciliğinin geliĢtirilebilmesi ise bu konudaki engellerin doğru Ģekilde ortaya konulmasına bağlıdır. Bu kapsamda çalıĢmada, kadın girişimciliğinin ekonomik kalkınma için öneminin ortaya konulması, kadınların girişimciliğe bakış açısının ve girişimcilik bağlamında karĢılaştıkları engellerin irdelenmesi amaçlanmıĢtır. Bu kapsamda yapılan korelasyon analizi sonucun da Türkiye‟de düzey 2 bölgeleri bağlamında, kadın girişimci oranı ile yaratılan katma değer ve kiĢi başına gelir arasında pozitif yönlü bir iliĢki bulunurken, ülkelerin beşeri kalkınma düzeyleri ile sahip oldukları kadın girişimci endeksleri arasında yine pozitif yönlü güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. Kadınların girişimciliğe ve bu konudaki engellere bakış açısını tespit etmek için yapılan anketler analiz edildiğinde; karşılaşılan engeller arasında ilk sırada başlangıç sermayesinin yeterli olmaması, sosyal baskılar, aileden yeterli destek görememe ve kadınlara uygulanan ayrımcılık ön plana çıkmıştır. Girişimcilik engellerinin sosyo-ekonomik ve demografik unsurlara göre farklılığını belirlemek için yapılan t ve anova testi sonuçları değerlendirildiğinde ise, kadın girişimciliğinin önündeki engellerin aşılması için en önemli unsurun kadınların hem kendilerinin hem de eşlerinin eğitim düzeyi olduğu görülmüştür. Dolayısıyla kadınların ve toplumun eğitim düzeyinin yükseltilmesi girişimcilik ve özellikle kadın girişimciliği için önemlidir. Bunun yanında maddi durumu iyi olmayan özellikle eĢi iĢsiz kadınlara daha fazla maddi destek verilmesi, çocuklarına ücretsiz kreĢ imkânı sağlanması gibi tedbirler kadın giriĢimciliğini özendirecektir
The importance of women's entrepreneurship in economic development and barriers to women's entrepreneurship
Keywords: Kadın Girişimciliği, Kalkınma, Cinsiyet Eşitliği, Girişimcilik Engelleri