Difenbahya (Dieffenbachia amoena Gentil)‘nın Sıcaklığa Bağlı Olarak İç Ortamdaki CO2 Miktarına Etkisi - Hakan Şevik; Mehmet Çetin; Kerim Güney; Nur Belkayalı (Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2017)
Günümüzde insan ömrünün en az %80‘i kapalı mekanlarda geçmekte ve bu kapalı mekanlardaki iç ortam hava kalitesi insanların sağlıklarını ve performanslarını doğrudan etkilemektedir. Özellikle CO2 miktarı belirli seviyelerin üzerine çıktığında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları, boğaz ve burun tahrişi, burun akıntısı, öksürük ve göz akıntıları gibi pek çok rahatsızlığa sebep olmaktadır. İç ortamdaki CO2 miktarını etkileyen en önemli faktör canlı metabolik faaliyetleridir. Solunumla artan CO2 miktarı fotosentezle azalmaktadır. Dolayısıyla iç mekanlarda bitkiler CO2 miktarını azaltmak amacıyla kullanılabilir. Ancak bitkilerin iç ortamdaki hava kalitesine etkisi konusunda yeterli bilgi bulunmadığından, bitkiler iç ortamdaki CO2 miktarını azaltmak konusunda etkin ve bilinçli bir şekilde kullanılamamaktadır. Bu çalışmada iç mekan süs bitkisi olarak en sık kullanılan bitkilerden birisi olan difenbahyanın (Dieffenbachia amoena Gentil) iç ortamdaki CO2 miktarına etkisinin sıcaklığa bağlı olarak değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda difenbahyanın karanlık ortamda yaptığı solunumun sıcaklığa bağlı olarak önemsiz düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ancak ışık bulunan ortamda en yüksek etkiyi 23-24â„ƒ sıcaklıklarda gösterdiği, 30Â°C sıcaklıktaki fotosentez hızının, 20Â°C dekinden düşük ancak 15Â°C dekinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Difenbahya; S; Agriculture (General); Sıcaklık; CO2; Agriculture; Dieffenbachia amoena Gentil; Hava Kalitesi; S1-972