Yönetici sosyotelizminin yöneticiye duyulan güven ve işgören sesliliğindeki rolü - Altıkulaç, Duygu Gülsün (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Günümüzde akıllı telefonların bize sunduğu hizmet yelpazesi genişledikçe, günlük telefon kullanım süreleri de uzamıştır. İşyerinde yöneticilerin çalışanları görmezden gelerek akıllı telefonlarıyla meşgul olmaları bir iletişim bariyerine sebep olarak çalışanların yöneticilerine duydukları güvenlerini ve örgüt içi seslilik davranışlarını etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı yönetici sosyotelizminin yöneticiye duyulan güven ve işgören sesliliğindeki rolünü saptamaktır. Bu amaçla özel bir hastanenin tüm çalışanlarından anket yoluyla veri toplanmıştır. Anketin oluşturulmasında “Yönetici Sosyotelizmi Ölçeği”, örgütsel güven ölçeğinin alt boyutlarından “Yöneticiye Duyulan Güven Ölçeği” ve “İşgören Sesliliği Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerliğini test etmek amacıyla faktör analizi yapılmış ve güvenirlik testi için de Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı değerleri incelenmiştir. Araştırma hipotezleri korelasyon analizi ve regresyon analizinden yararlanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgular, yönetici sosyotelizminin yöneticiye duyulan güven ve çalışan sesliliğine etkilerini açıklamaya yardımcı olmaktadır.
Keywords: Sosyotelizm, yönetici sosyotelizmi, yöneticiye duyulan güven, işgören sesliliği