Girişimcilik, girişimcilik eğilimi ve sosyal çevre desteği ilişkisi Kastamonu araştırması - Artuğ, Murat Yiğithan (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışma, girişimcilik, girişimcilik eğilimi ile girişimcilikte sosyal çevre desteği ilişkisini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla TR82 bölgesinde bulunan Kastamonu İli merkez ilçesinde faaliyet gösteren 92 girişimciye, girişimcilik düzeyi, eğilimi ve girişimcilikte sosyal çevre desteği ana başlıklarında geliştirilen likert tipi ölçek uygulanmıştır. Daha sonra elde edilen veriler SPSS V23.0 (IBM) programında analiz edilerek, faktörlerin güvenilirlik ve geçerliliği test edilmiştir. Girişimcilikte sosyal çevre desteğinin bireylerin girişimci olup olmamalarında etkisi incelenmiştir. Bulgulara göre girişimcilik düzeyi, eğilimi ile sosyal çevre desteği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre sosyal çevre desteğinin; hem mevcut girişimcilerin hem de gelecekte girişimci olacak kişilerin yeni yatırımlar yapmalarına, yapılacak olan yatırımlarda gerek maddi gerek manevi ihtiyaçları karşılayabilmelerinde girişimcilere önemli bir katkı sağladığı ve sağlayacağı tespit edilmiştir. Aynı zamanda sosyal çevre ile ilişkilerinin her alanda güçlü olması girişim faaliyetlerinde başarıya ulaşmalarında önemli bir katkıda bulunduğu ve bulunacağı tespit edilmiştir. Sosyal çevre desteği ile girişimcilerin yapacakları iyileştirmeler ve yenilikler neticesinde performanslarının, kârlılık ve satış oranlarının artması öngörülmektedir.
Kastamonu research on relationship between entrepreneurship, entrepreneurship tendency and social environment support
Keywords: Girişimcilik, Girişimcilik Düzeyi, Girişimcilik Eğilimi, Sosyal Çevre Desteği