Ahşap Üzerine Fraktal Yakma İçin Yüksek Voltaj Yakma Makinesi Geliştirilmesi ve Farklı Elektrolit Türleri ile Voltaj Seviyelerinin Etkisinin İncelenmesi - Sari, Talha Barış; Karamanoğlu, Mehmet (Artvin Coruh Universitesi Orman Fakultesi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, ahşap yüzeylerde yüksek voltaj uygulanarak fraktal desen oluşturmak üzere bir ahşap yakma makinesi tasarlayıp üretmeyi ve farklı elektrolit solüsyonlar ve voltaj uygulamaları ile elde edilen desenleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla üretimi gerçekleştirilen yüksek voltaj ahşap yakma makinesi ile kayın kontrplak üzerinde 5 farklı solüsyon (klorlu su, kola, tuzlu su, çamaşır sodası ve kola + karbonat) ve 5 farklı voltajda (1200, 1400, 1600, 1800, 2000 volt (V)) yakma işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlem ile yüksek voltaj ahşap yakma makinesinin, malzeme ve solüsyonların etkinliği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda kayın kontrplak ahşap kompozit malzeme üzerinde en etkili yüksek voltaj ahşap yakma işleminin kola + karbonat karışımı solüsyonunda ve 1200-2000 V aralığındaki tüm voltaj düzeylerinde, en etkisiz yakma işleminin ise klorlu su ve kola solüsyonlarında hiçbir yanma işleminin gerçekleşmemesi ile belirlenmiştir.