Otoyol Trafiğinden Kaynaklı Partikül Madde Ve Gürültünün İzolasyonunda Orman Örtüsünün Tampon Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Günümüzde yaşadığımız çevrenin kalitesini ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevre kirliliklerinin başında gürültü ve hava kirliliği gelmektedir. Özellikle otoyol kenarlarında bulunan yerleşim yerleri trafikten kaynaklanan partikül madde (PM) ve gürültü kirliliğinden olumsuz yönde etkilenmektedir. Otoyollardaki PM ve gürültü kirliliğinin etkilediği alanda izolasyon görevi yapan orman örtüsünün özelliklerine göre nasıl ve ne kadar bir tampon etkisi yaptığının belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturacaktır. Böylelikle otoyol çevresinde bulunan orman örtüsünün özelliklerine bağlı olarak yerleşim alanlarına ve yaban hayatına olumsuz etkisi olacak PM ve gürültü kirliliğini orman örtüsü ile izolasyonlama kriterleri ortaya konulacaktır. Bu kriterlerin belirlenmesi ile otoyol çevresindeki orman örtüsünün yaprak türü, kapalılık, meşcere çağı özelliklerine göre PM ve gürültü izolasyonunu sağlaması için yeterli genişlik miktarları belirlenecektir.