Stratejik planlamanın Libya Yüksek Öğrenim kurumlarının performansına etkisi: Trablus Üniversitesi üzerine bir çalışma - Aboudaber, Abdoulwaed Salem Muftah (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Çalışma, Libya'daki yükseköğretim kurumlarında verimliliği ve etkinliği artıran önerilere ulaşmak adına stratejik planlamanın etkisini araştırmaktadır. Çalışma yalnızca Trablus Üniversitesindeki çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın önemi, özellikle Trablus'taki Üniversitelerde akademik ve profesyonel anlamda yapacağı katkılardan kaynaklanmaktadır. Çalışma, gelecekte neler olacağına dair daha derin bir içgörü sağlayan ve betimsel analize kıyasla daha doğru, güvenilir sonuçlar veren tanımlayıcı ve analitik yaklaşımları tercih etmiştir. Araştırmanın evrenini, Trablus Üniversitesi'nde görev yapan fakülte ve enstitüler dahil olmak üzere toplam 458 yönetici ve personel oluşturmaktadır. Bu çalışmada katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada hem nicel hem de nitel yaklaşımlar kullanılmıştır. Veriler anketler aracılığıyla toplanmıştır. Cevaplar “1: Kesinlikle katılmıyorum, 2: Katılmıyorum, 3: Kararsızım, 4: Katılıyorum ve 5: Kesinlikle katılıyorum” şeklinde beşli Likert tipi ölçeklere göre toplanmıştır. Araştırma modeline dayalı olarak bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisini analiz etmek için çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Stratejik planlamanın her bir alt boyutu Trablus Üniversitesi'nin performans düzeyi ile bağımsız olarak inceledikten sonra, aşağıdaki iki değişken için anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu alt boyutlar stratejik analiz ve stratejik seçim olarak sıralanabilir. Trablus Üniversitesi'nin performans düzeyinde, aşağıdaki alt boyutlar için önemli farklılıklar bulunmamıştır. Bunlar stratejik vizyon, misyon ve hedefler olarak sıralanabilir. Son olarak, akademik yeterlilik değişkenleri ve mevcut iş alanı nedeniyle katılımcıların stratejik planlama düzeyine ilişkin tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiş ve ayrıca katılımcıları demografik verileri ile mevcut iş alanı değişkenlerine bağlı olarak performans kavramına ilişkin tutumları istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Son olarak çalışmada Libya Yüksek Öğrenim Bakanlığı ve gelecekteki çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Stratejik planlama, Trablus Üniversitesi, yükseköğretim performansı