TURİZMİN İKTİSADİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ AÇISINDAN KIŞ TURİZMİ - ÇAKMAK, Fatih; YILMAZ, Ömer (Hitit Sosyal Bilimler Dergisi, 2018)
Turizm yerel kalkınmaya olan katkısından dolayı önemli ekonomik bir faaliyettir. Bu sebeple turizmin sürdürülebilirliği, işsizlik ve bölgesel kalkınma açısından ehemmiyet arz eden bir konudur.  Yaz aylarında elde edilen turizm gelirinin kış aylarında azaldığı görülmektedir. Kış turizmi ile turizm geliri açısından mevsimsellik sorununun ortadan kaldırılması ve sezondan sezona atıl kalan işgücü ve kapasitenin ekonomiye kazandırılması sağlanabilecektir. Bu durum turizmde sürdürülebilirliğin sağlanmasının kış turizmine yapılacak yatırımlar ve uygulanacak turizm politikaları ile sağlanabileceğinin bir göstergesidir. Bu çalışmada yaz ve kış turizm gelirlerinin turist sayısına göre değişimi regresyon analizi ile incelenmiş ve bu turizm türleri arasında kıyaslamalar yapılmıştır. Yaz dönemine nazaran kış dönemi boyunca ağırlanan turist sayısının turizm gelirine oransal etkisinin yaklaşık iki kat olduğu tespit edilmiştir. Turizm geliri kapsamında yaz ve kış turizmi arasındaki istatistiki farklılığın sebebi tartışılarak kış turizm gelirini artırmaya yönelik yapılabilecek faaliyetler önerilmiştir.
Keywords: Sürdürülebilir Turizm; Kış Turizmi; Turizm Geliri