Ameliyat öncesi anksiyete düzeyinin ameliyat sonrası uyku kalitesi ve konfor düzeyi üzerine etkisi - Karaveli Çakır, Selda; Demiryürek, Sabri Okan; Çelik Demiryürek, Semanur (Dunya Congress, 2024)
Amaç: Bu çalışma cerrahi girişim planlanan hastaların ameliyat öncesi dönemde yaşadıkları anksiyete düzeyinin ameliyat sonrası uyku kalitesi ve konfor düzeyine etkisini değerlendirmek amacı ile yürütüldü. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türde olan araştırma Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan bir eğitim araştırma hastanesinin cerrahi servislerinde 10 Ekim 2022-13 Şubat 2023 tarihleri arasında 150 hasta ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan hasta bilgi formu, “Amsterdam Preoperatif Anksiyete Skoru Ölçeği”, “Genel Konfor Ölçeği”, “Richard-Campbell Uyku Ölçeği” ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların ameliyat öncesi anksiyetelerinin orta, ameliyat sonrası dönemde uyku kalitelerinin orta ve genel konforlarının iyi düzeyde olduğu saptandı. Hastaların ameliyat öncesi anksiyete düzeyi ile ameliyat sonrası uyku ve konfor düzeyi arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p=.000). Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda ameliyat öncesi dönemde anksiyete düzeyi yüksek olan hastaların ameliyat sonrası uyku kalitesi ve konfor düzeyinin düşük olduğu belirlendi. Uyku kalitesi ve konfor düzeyini etkilemesi nedeni ile ameliyat öncesi dönemde hastaların anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi ve buna yönelik hemşirelik girişimlerinin uygulanması önerilmektedir.
Keywords: Health Care Administration; Surgical prosedure; Preoperative Anxiety; patient comfort; sleep quality; Sağlık Kurumları Yönetimi; Cerrahi işlem; ameliyat öncesi anksiyete; hasta konforu; uyku kalitesi