Örgütsel Muhalefetin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Bir Alan Araştırması - Akbulut, Nurdan; Sırkıntıoğlu Yıldırım, Şükran (Beykoz Akademi Dergisi, 2024)
Bu araştırmanın amacı örgütsel muhalefetin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini incelemektir. Ayrıca bu çalışmayla günümüz koşullarında iş dünyasının çalışma atmosferindeki farklılıklarını ortaya koymak ve örgütsel bağlılık ile örgütsel muhalefet arasındaki ilişkiyi açıklamak amaçlanmıştır. Kamu sektöründe çalışanların esnekliklerinin özel sektöre göre daha az olduğu düşünülerek çalışmanın evreni Kastamonu ilindeki kamu çalışanları olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada öncelikle kavramlar ele alınarak bir yazın taraması yapılmış ve veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Kolayda örneklem yöntemi ile 408 çalışandan anket verisi elde edilmiştir. Anket çalışması ile toplanan veri ışığında açıklayıcı faktör analizi ve korelasyon analizi yapılmış ayrıca yapısal eşitlik modeli uygulanmıştır. Analiz sonucunda örgütsel bağlılık ile örgütsel muhalefet arasında ilişki olduğu, örgütsel muhalefetin örgütsel bağlılık üzerinde etkili olduğu ve bu etkinin pozitif yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca örgütsel muhalefetin alt boyutlarından yapıcı muhalefetin örgütsel bağlılığı pozitif yönde, sorgulayıcı ve yer değiştirmiş-yatay muhalefetin ise örgütsel bağlılığı negatif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Human Resources Management; Örgütsel Muhalefet; Örgütsel Bağlılık; Yapısal Eşitlik Modellemesi; İnsan Kaynakları Yönetimi; Organizational Dissent; Organizational Commintment; Structrual Equation Modelling