COVİD-19 KRİZİNİN ÇİN'DEKİ KÖYLÜ GÖÇMEN KADIN FABRİKA ÇALIŞANLARI ÜZERİNE ETKİSİNİ ANLAMAK - YILMAZ, Murat; WHETSTONE, Crystal (Avrasya Uluslararas脹 Arast脹rmalar Dergisi, 2024)
Kovid-19 Çin'deki göçmen kadın işçileri nasıl etkiledi? Bu makale, kırsal göçmen işçilerin genel olarak karşılaştığı eşitsizlikler ve kırsal göçmen kadınların karşılaştığı cinsiyete özgü sorunlar göz önüne alarak ve insan hakları sorunlarını ön plana çıkarıyor Kovid-19'un sonuçlarını değerlendirmektedir. Kırsal göçmen işçiler, kentsel ve beyaz yakalı işçilere göre daha fazla sıkıntı çekmişken, karantina sırasında gerçekleştirilmesi imkansız olan veya ortadan kaldırılan hizmet sektöründe yer alan işlerdeki konumları ve ayrıca çoğunlukla kadınlar tarafından gerçekleştirilen ücretsiz bakıcılık gibi konular göz önüne alındığında, kırsal kesimden gelen göçmen kadınlar en çok sıkıntı çeken grup olduğu görünmektedir. Kayıt dışı esnek ekonomi, salgının başlangıcından bu yana kadın işçilere bakıcılık ile ilgili emeklerini ve gelir elde etmelerini dengelemenin bir yolunu sağladı, ancak cinsiyete dayalı engeller esnek ekonomide kadınlara dezavantaj sağlamaktadır. Krizleri incelemek için toplumsal cinsiyet çalışmalarına dayanan kesişimsel bir yaklaşımın, en savunmasız ve dışlanmış olanlara ışık tuttuğunu, bunun da uluslararası düzeyde politika yapıcıların salgının sonuçlarından muzdarip olanların refahını artırmanın yollarını düşünmelerine olanak sağladığını savunmaktayız. Kayıt dışı ve esnek ekonomiler bazılarının yönetimine yardımcı olurken, çok az kişi bu tür ekonomilerde gelişebilir. Kovid-19 krizinin, kayıt dışı ve geçici işlerden uzaklaşılmasına yönelik acil ihtiyacı ortaya koyduğu sonucuna varılmıştır.