Nezahat TURFANSezgin AYANAybaba HANÇERLİOĞULLARIBurcu HASDEMİREsra Nurten YER2023-04-142023-04-142016-04-01Turfan, N., Ayan, S., Hançerli̇oğullari, A., Hasdemi̇r, B., Yer, E. (2016). Magnetik alan uygulamalarının doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky.) tohumunun kimyasal içeriğine etkisi. Biological Diversity and Conservation, 9(2 (S1)), 75-831308-5301https://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/202597/magnetik-alan-uygulamalarinin-dogu-kayini-fagus-orientalis-lipsky-tohumunun-kimyasal-icerigine-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/8223Önceki çalışmalar magnetik alanın, bazı tarımsal ürün tohumlarının çimlenme sürecini etkileyebildiğini ve bazı tohum karakterleri üzerine etkileri olduğunu göstermiştir. Bu sebeple bu çalışmada; magnetik alan uygulamalarının doğu kayını tohumları üzerine etkileri araştırılmıştır. Katlama ön işlemine tabi tutulmayan tohumlar; farklı sürelerde (20, 60, 120 dakika) ve 200 ile 400 mT yoğunluktaki magnetik alan uygulamasına maruz bırakılmıştır. Magnetik alan uygulamasına maruz bırakılan tohumlarda; toplam protein, glukoz, fruktoz, sukroz, nişasta içeriği ve ?-amilaz akitivite seviyesi analiz edilmiştir. Magnetik alan uygulamaları, toplam protein, ?-amilaz akitivite seviyesi, glukoz, fruktoz, sukroz ve nişasta içeriğini önemli ölçüde etkilemiştir. Magnetik alan uygulaması, tohumdaki çözünebilir protein içeriği ve ?-amilaz akitivite seviyesini negatif etkilemiştir. 200 mT yoğunluk ve 20 dakika süreli magnetik alan uygulaması hariç, diğer magnetik alan işlemlerinde çözünebilir nişasta içeriği artmıştırturinfo:eu-repo/semantics/openAccessMagnetik alan uygulamalarının doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky.) tohumunun kimyasal içeriğine etkisiRESEARCH202597758392 (S1)1308-8084