Bazı Peyzaj Bitkilerinde Uv-B Stresine Bağlı Olarak Mikromorfolojik Karakterlerde Ve Element Konsantrasyonlarında Meydana Gelen Değişimler - Şevik, Hakan (My University, 2024)
Küresel iklim değişikliği günümüzde dünyanın üstesinden gelmek zorunda olduğu, dünyadaki bütün canlıların yaşamını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyecek, geri döndürülemez bir problem olarak kabul edilmektedir. Küresel iklim değişikliği sebebiyle meydana gelen etkilerden birisi de UV-B radyasyonunda meydana gelen artıştır. UV radyasyonu artışı dünyadaki tüm yaşam formları, bitkiler, hayvanlar ve hatta mikroorganizmalar için zararlı olabilir. Bundan dolayı UV radyasyonunun canlılar üzerindeki mevcut ve olası etkilerinin belirlenmesi hem konunun öneminin anlaşılması hem de gelecekteki olası etkilerin de belirlenerek gerekli önlemlerin alınması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu proje kapsamında bazı odunsu türlerde UV-B radyasyonunun gözle görülemeyen etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda kontrollü ortamda artan UV-B uygulamalarına maruz bırakılacak bitkilerde yaprak stomatal karakterlerinin ve element içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece ilerleyen süreçte küresel iklim değişikliğine bağlı olarak artacak UV-B radyasyonunun bitkiler üzerinde ne gibi deformasyon ve değişikliklere sebep olabileceği belirlenmeye çalışılacaktır. Çalışma sonuçları, UV-B stresine maruz kalan bitkilerdeki deformasyonlar konusunda önemli bilgiler sağlayacağı için küresel iklim değişikliğinin etkilerinin görüldüğü yerlerdeki bitkilerde yapılacak analizler ile bitkilerin etkilenme düzeyleri belirlenebilecektir. Böylece toplu olarak kurumalar, tür veya populasyon kayıpları yaşanmadan önlem alınması sağlanabilecektir.