Av Turizminin İktisadi Etkisinin Tespit Edilmesi: Balıkesir İli Örneği - ÇAM, Oğuz; ÇILGINOĞLU, Hakkı (Isparta University of Applied Sciences, 2024)
Av turizmi özel ilgi turizm çeşidi içinde sayılmaktadır. Av turizminin istihdam oluşturma, ekonomik gelişim ve kalkınmaya destek olma, izinsiz avlanmaların önüne geçme gibi kayda değer potansiyel ve etkileri vardır. Türkiye’de ve dünyada çeşitli alanlarda av turizmi etkinlikleri yapılmaktadır. Bu etkinlikler sayesinde önemli ekonomik kazançlar sağlanmaktadır. Bu bilgilerden hareketle av turizmi sayesinde ekonomik canlanmaların oluştuğunu veya geliştiğini ifade etmek mümkündür. Bu görüşler ışığında av turizmi noktasında bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Balıkesir ilinin av turizminin iktisadi etkisinin tespit edilmesidir. Bu tespit etme işleminde 2023-2024 av yılı esas alınmıştır. Söz konusu çalışma, Balıkesir ilinin av turizmi sayesinde ne kadar iktisadi gelir sağladığının öğrenilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın yöntemi, derlemedir. Çalışmanın verileri T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü tarafından sağlanmıştır. Çalışmanın sonuçları; Balıkesir ilinin 2023-2024 av döneminde av turizminden elde ettiği gelirin toplamının 133.200 Türk lirası olduğunu göstermektedir. Çalışma sonucunda Balıkesir ilinin av turizmiyle ilgili önerilere yer verilmiştir. Genel olarak; ortaya konan bu çalışma Balıkesir ili özelinde av turizmi konusunda önemli bilgiler içermesi noktasında turizm alan yazınını zenginleştirmekte ve geliştirmektedir.
Keywords: Av Turizmi; Balıkesir İli; Avcılık; Av; Yaban Hayatı