Bazı Mineral Beton Katkı Maddelerinin Kimyasal İçeriklerinin Karşılaştırılması - BAYRAKTAR, Oğuzhan Yavuz (My University, 2024)
Günümüzde dünya genelinde nüfus artışı ve kırsal alanlardan kentsel alanlara göç dolayısıyla kentsel alanlara olan talep, yeni yerleşim alanlarına ve yeni konut yapımına olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu ihtiyaç, özellikle bina sektöründe önemli bir hammadde olan ve inşaat girdi maliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturan betona talebi de artırmaktadır. Bundan dolayı hem beton maliyetini düşürmek, hem de çevresel atıkları bertaraf etmek amacıyla çeşitli çevresel atıkların beton katkı maddesi olarak kullanımına yönelik çalışmalar önem kazanmaktadır ve son yıllarda konu ile ilgili çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak, beton katkı maddelerinin kimyasal yapıları ve mikro düzeydeki yapıları konusundaki verilerin yeterli düzeyde olmaması, sektörde çalışan insanların sağlığı yanında inşaat faaliyetlerinin çevresel etkileri konusunda da bilgi eksikliği oluşmasına sebep olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı bu çalışmada, beton katkı maddesi olarak kullanılan bazı maddelerin kimyasal içeriklerinin ve mikro düzeydeki yapılarının belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma bu konuda yapılan en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşımaktadır. Çalışma sonuçları, beton katkı maddesi olarak kullanılan malzemelerin, element içerikleri dolayısıyla hem insan ve çevreye potansiyel zararlı etkileri, hem de başka amaçlarla kullanım olanakları konusunda önemli bilgiler sağlayacaktır.