İSLAM AKÂİDİNDE MEHDİLİK FİKRİ - EL-ZALITNÎ, HEND MUSTAFA (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Araştırmamın ismi “Akaidde Mehdilik İnancı” şeklindedir. Tezimizde öncelikli olarak mehdilik kelimesinin sözlük ve terim anlamlarına temas edeceğim ve bu meselenin Kuran’da olmayıp, hadislerde bulunduğunu belirteceğim. Ayrıca İsa veya yüzyılın müceddidi kisvesinde ortaya çıkan ahir zaman ve mehdilik kavramları arasındaki farkı ortaya koyacağım. Daha sonra diğer milletler ve semavî dinlerdeki mehdilik anlayışına kısa bir şekilde temas edeceğim. Bu konuyla ilgili Müslüman fırkaların görüşlerini açıklayacak, islam tarihinde mehdili iddiasında bulunan kimselere veya mehdilik iddiasında olmayıp başkaları tarafından öyle anılan kimselerden bahsedeceğim. İmkan ölçüsünde bu konu çerçevesinde meydana gelen aşırı gidenler, inkar edenler ve orta yolu tercih eden kimselerden söz edeceğim. Son olarak bu meselenin günümüz islam dünyasına yansımalarından bahsedeceğim. Ulaştığım en önemli neticeler: 1- Kuran’da bu konunun geçmemesi sıhhali bilgi olmadığına delalet etmez 2- Bazı iddia sahiplerinin bu konuyu istismar etmesi veya uğrunda savaşların çıkması konunun inkârını gerektirmez. 3- Mehdiyi beklemek. vi Sonuç kısmında bunun gibi bir takım neticelere ulaştık. Bu konuyla ilgili en önemli tavsiyeler şöyledir: Müslüman fırka ve gruplar arasında fikri yakınlığı sağlamak. Bu konu çerçevesinde, aklı kullanarak istismara fırsat vermemek.
Keywords: Mehdilik Fikri, İslamiyett mehdilik