LİBYA'DA TARIMSAL YAYIMIN VERİMLİLİĞİ VE ETKİNLİĞİ ÜZERİNE EĞİTİMİN ETKİSİ - MADI, Saad. S. Faraj (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Çalışma, tarım rehberi ve Yayım Dairesi Başkanlığı bölümlerinin görüşlerinin incelenmesi yoluyla, eğitimin Libya'daki tarımsal yayımın etkinliği ve etkililiği üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Bu amaca ulaşmak için çalışma, eğitim ve insan kaynakları gelişimi ve çiftçilerin eğitilmesi ve yönlendirilmesinde Tarım Rehberinin rolü ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle, bu çalışma, eğitimin tarımsal yayımın etkinliği ve etkiliği üzerindeki etkisini öğrenmemize yardımcı olacaktır. Tarımsal yayımın verimliliğini artırmak için Eğitim ve insan kaynakları geliştirme programcılarına katkı sağladı mı? Sonuçlar, insan kaynaklarının eğitimi ve geliştirilmesi ile tarımsal yayımın etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunduğuna işaret etmektedir. Mevcut eğitim seviyesi, eğitim sürecinin amaçları ve ilkeleriyle doğru orantılı mıdır? Tarımsal Yayım açısından eğitim ve insan kaynakları geliştirme sürecinin amaçları ve ilkeleri ile bilimsel ve pratik (uygulamalı) kavramlar arasında uygulanacak programcıların eğitim metotları açısından önemli farklılıklar bulunmaktadır. Tarımsal yayım, eğitim programcıları ve insan kaynakları gelişimi için etkili olan etkili tarımsal yayım performansı nedir? Bir yandan eğitim ve insan kaynakları gelişimi arasındaki ilişki ve tarımsal uzantının etkin performansı, diğer yandan, mevcut tarımsal uzantının, eğitim programcılarının ve insan kaynakları gelişiminin etkisiz olduğunu ve mantıklı sonuçların ortaya çıktığını göstermektedir. Araştırmacı, bu konudaki eğitim konusundaki sürekli ilerlemeyi araştırmış ve eğitim pozisyonunu içerik açısından açıklamıştır. Belirtilen unsurlar arasındaki Mickey etkileşimini ele alarak, genel eğitim sürecini iyileştirmek ve tarım sektöründeki işgücünü eğitmek için bu çalışmadan fayda sağlanabilir, özellikle de tez, bilimsel araştırmayı birbirine bağlayan örgütsel yapıyı temel almaktadır.
Keywords: Çiftçiler, tarım, tarımsal yayım, eğitim, transfer, adaptasyon, teknoloji yayma ve benimsenme, tarımsal kalkınma, tarımsal rehberlik programları.