Bilimsel Araştırma Projesinin Başlığı: Kastamonu Yöresinde Bulunan Sığırların Bos Taurus (L.) İşkembe Siliyat (Protista: Ciliophora) Faunası - Gürelli, Gözde (My University, 2024)
Sığırlar geviş getiren hayvanlardır. Mideleri oldukça özelleşmiştir. Mide, işkembe, börkenek, kırkbayır ve şirdenden oluşur. İşkembede hayvanın sindiremediği selülozu sindirmeye yarayan eşsiz bir siliyat faunası bulunmaktadır. Ülkemizde işkembe siliyatlarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, Kastamonu yöresi sığırlarının işkembe siliyatlarıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır ve bu araştırma ilk çalışma olacaktır. Araştırmada tespit edilecek olan siliyat faunası diğer araştırmacıların bulgularıyla karşılaştırılacaktır. Bu çalışmayla ülkemiz endokommensal siliyat faunasına katkıda bulunulacak ve ayrıca siliyatların belirlenen yaygınlıklarına göre hayvan sağlığına olası etkileri tartışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Sığır, siliyat, Kastamonu, işkembe