ES-SEMÎN EL-HALEBÎ'NİN (῾UMDETU'L-HUFFÂZ) ADLI ESERİNDEKİ DİLSEL TENKİDLER - l ANSARİ, Mahmoud Fahmi Khaleel (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmamızda, Semîn el-Halebî'nin eleştiri ruhunu göz önüne sererek, ῾Umdetü'lHuffâz adlı eserinde yapmış olduğu tenkitleri tespit etmeye çalıştık. Semîn, bu eserinde; Râğıb el-İsfahânî’nin el-Müfredât adlı eserinde zikretmeyi unuttuğu kelimeleri tespit etmeye çalışmıştır. Çalışmamız giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında, Semîn'in hayatı, eserleri ve ῾Umdetü'l-Huffâz adlı eserinin; Garîbü'l-Kur’ân ilmindeki yeri ve önemi hakkında bilgi verdik. Birinci bölümde, fonetik konuları ele alınmış, ikinci bölümde sarf, üçüncü bölümde nahiv ve son bölümde ise semantik konuları incelenmiştir. Sonuç kısmında ise; tüm bu araştırmalar neticesinde elde edilen bulgular ve bunların bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Keywords: Dilbilim, Anlambilim, Sarf, Nahiv, Fonetik, Semîn el-Halebî, Garîbü'l-Kur’ân