ŞAHTERE OTUNUN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞININ (Oncorhynchus mykiss) BÜYÜME PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ, IMMÜN SİSTEM VE ANTİOKSİDAN ENZİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - FILOGH, Abdelsalam M. O. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada şahtere otunun (Fumaria officinalis) sulu methanolik özütü ile beslenen gökkuşağı alabalıklarının (Onchorhynchus mykiss), büyüme performansı, bağışıklık yanıtları, hematoloji ve antioksidan aktiviteleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu maksatla, % 0 (Kontrol), %0,1 (FO1), %0,2 (FO2) ve %0,3 (FO3) bitki özütü içeren dört farklı yem konsantrasyonu spreyleme yöntemi ile hazırlanmıştır. Balıklar bu yemlerle 75 gün boyunca beslenmiş ve çalışmanın her on beşinci gününde, balıklardan kan ve doku (Karaciğer ve beyaz kas) örnekleri her bir denemedeki tekerrürlerden alınarak belirlenmiştir. Bağışıklık yanıtlarda meydana gelen değişimler kan ve serum örnekleri kullanılarak oksidatif radikal salınımı (ORS), lizozim aktivitesi (LYS), myeloperoksidaz aktivitesi (MPO) ve hematolojik yöntemleri ile belirlendi. Antioksidan aktiviteyi belirlemek için süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPX) ve glukoz6-fosfta Dehidrogenaz aktiviteleri karaciğerden, lipid peroksidasyonu (LP) beyaz kas dokularından tespit edildi. Çalışma sonunda bunlara ek olarak büyüme performansları hesaplandı. Çalışma sonuçlarına göre ağırlık kazanımı ve SGR oranları FO3 grubunda son derece önemli miktarda artış göstermiştir (P<0,05). FO3 grubunda FCR verileri de düşük tespit edilmiş olmakla birlikte bu fark istatistiksel açıdan önemsiz bulunmuştur. ORP çalışmanın altmışıncı gününde tüm deneme gruplarında kontrol grubuna kıyasla azalma göstermiştir (P<0,05). LYS aktivitesi çalışmanın sadece altmışıncı gününde FO1 grubunda diğer gruplara oranla artış göstermiştir (P<0.05). MPO aktivitesi çalışmanın on beşinci gününde FO1 ve FO3 gruplarında kontrol ve diğer deneme grubuna kıyasla artış göstermiştir (P<0,05). Çalışmanın 45, 60 ve 75. günlerinde gruplar arasında bir farklılık gözlenmemiştir (P>0,05). Hematolojik yanıtlar incelendiğinde genelde deneme grupları içerisinde kontrol grubuna kıyasla özellikle RBC, HGB ve HCT açısından bir azalma söz konusudur. SOD aktivitesi çalışmanın hiç bir örnekleme döneminde gruplar arasında farklılık oluşturmamıştır (P>0,05). CAT aktivitesi FO2 grubunda çalışmanın 30 ve 60. günlerinde kontrol ve diğer deneme gruplarına göre artış göstermiştir (P<0,05). Bununla birlikte çalışma sonunda tüm deneme gruplarında v kontrol grubuna göre azalma kaydedilmiştir (P<0,05). GPX aktivitesi çalışma sonunda tüm deneme gruplarında kontrol grubuna göre artış göstermiştir (P<0,05) ve en yüksek değer FO3 grubunda gözlenmiştir (P<0,05). Benzer sonuçlar G6PDH aktivitesinde gözlenmiştir. Çalışma sonunda G6PDH aktivitesi FO3 ve FO2 gruplarında önemli derecede artış göstermiştir (P<0,05). LP çalışmanın hiçbir örnekleme döneminde hiçbir örnekleme grubunda farklılık oluşturmamıştır (P>0,05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre şahtere otu (Fumaria officinalis) yaprakları sulu methanolik özütü kullanımı büyüme performansını arttırırımıştır. Ayrıca çalışma verilerine göre şahtere otu (Fumaria officinalis) yaprakları sulu methanolik özütünün uzun süreli kullanımı büyümeyi teşvik edici etki göstermektedir ve ayrıca yine uzun süreli şahtere otunun kullanımı alabalıklarda antioksidan etki gösterdiği tesbit edilmiştir.
Keywords: Gökkuşağı alabalığı, tıbbi bitki, bağışıklık yanıt, hematoloji, antioksidan aktivite, Fumaria officinalis