Okul öncesi öğretmen adaylarının yabancı dil eğitimi ve yaşantı odaklı yabancı dil eğitimine ilişkin görüşleri - Cingi, Mercan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmada farklı sınıf düzeylerinde bulunan okul öncesi öğretmen adaylarının yabancı dil eğitimi ve yaşantı odaklı yabancı dil eğitimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sürecinde temel karma yöntem desenlerinden olan birleştirme (çeşitleme) deseni kullanılmıştır. Bu desenin araştırma sürecinde uygulanmasında temel neden nicel ve nitel verilerin uygulama esnekliğinin bulunması ve birçok farklı bakış açısının sürece kolaylıkla dâhil edilebilmesidir. Araştırma kapsamında rastgele ve seçkisiz bir şekilde uygun örnekleme yapılarak iki farklı çalışma grubu belirlenmiştir. Nitel çalışma grubu 9 katılımcıdan, nicel çalışma grubu ise 264 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada iki farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve 14 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak ise Sevi (2010) tarafından geliştirilen likert türünde, 30 soruluk ve 4 alt boyuttan oluşan iki aşamalı bir anket kullanılmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi ile çıkarımsal istatistiğe tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçları incelendiğinde katılımcı görüşlerinin genel olarak cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve yabancı dil seviyesi değişkenleri açısından anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Anket boyutları düzeyinde ise yalnızca gereklilik boyutu için anlamlı farklılık olduğu ve bu farklılığın erkek katılımcılar lehine olduğu belirlenmiştir. Ayrıca anket sorularına yönelik katılımcı görüşlerinin yabancı dil eğitiminin önceliği ve niteliği boyutlarında katılıyorum düzeyinde gerçekleştiği ve genel ortalamaya göre farklılık oluşturduğu belirlenmiştir.
Keywords: Okul öncesi öğretmen adayı, yaşantı odaklı yabancı dil eğitimi, yarı yapılandırılmış görüşme, karma yöntem.