Yrd. Doç. Dr. Nejdet GÜLTEPE, Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz SÖNMEZ, Yrd. Doç. Dr. Soner BİLEN2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18204Sucul habitatların önemli ototrofik canlı gruplarından biri olan algler; besin, tarım, tıp, eczacılık, kozmetik gibi değişik endüstri dallarında hammadde olarak veya doğrudan faydalanılmaktadır. Dünya nüfusunun hızla çoğaldığı, beslenme sorununun giderek arttığı günümüzde, alglerden yararlanma çalışmaları ile paralel olarak, alternatif besin kaynaklarının bulunmasına yönelik çalışmalar da artmaktadır. Ülkemizde de bu eksikliğin giderilmesi amacıyla, bu çalışmada Kastamonu kıyılarından toplanan makro alglerin toplam proteinleri, amino asitleri ve miktarları, ham yağları ve yağ asitleri miktarları belirlenecektir. Proje kapsamında istasyonlar belirlenecektir. Bu istasyonlardan Temmuz-Ekim-Ocak ve Nisan aylarında örnekleme yapılacaktır. Örnekler laboratuarda teşhis edilecek ve kurutulacaktır. Kurutulmuş alg örneklerinden toplam protein, toplam yağ, yağ asitleri ve amino asit içerikleri belirlenecektir. Toplam protein Kejldahl, amino aitler ve yağ asitleri GS-MS ve ham yağ miktarları Folch metoduna göre belirlenecektir. Anahtar Kelimeler: biyokimyasal kompozisyon, amino asitler, besinsel değerler, yağ, yağ asitleri, algae, KastamonuKastamonu Kıyılarında Yayılış Gösteren Bazı Makroalglerin Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi