Benzotiyazol Türevi Mono Azo Dispers Boyaların Sentezi, Yapı Analizi Ve Absorpsiyon Spektrumlarının İncelenmesi - ŞENER, İzzet (My University, 2024)
Renklendiriciler, elektromanyetik spektrumun görünür bölgesindeki (400-700 nm) ışığı kısmen ya da tamamen soğurma yeteneği olan maddelerdir. Renklendiriciler boyarmaddeler ve pigmentler olarak sınıflandırılırlar. Bu terimler arasındaki fark çok kesin olmayıp, pigmentler bazen boyarmaddelerin bir grubu olarak da kabul edilmektedir. Pirazol türevi olan monoazo boyarmaddelerin sentezi ve boyama özellikleriyle ilgili son yıllarda yoğun çalışmalara rastlanmaktadır. 5-aminopirazoller, birçok polisübstitüe bileşiğin sentezlenmesinde başlangıç maddesi olarak kullanılabilir. 5-aminopirazoller, heteroaromatik aminler olduğu için diazolanıp yeniden kenetlenme reaksiyonu verebilmektedir. Proje kapsamında; ilk olarak bir seri karbosiklik amin diazolanarak 3-aminokrotonitril ile reaksiyona sokularak, 2-arilhidrazon-3-ketiminobutironitril 1(a-m) bileşikleri sentezlenecektir. Diğer taraftan 2-aminobenzotiyazol bileşiği hidrazinmonohidratla etkişetirilerek 2-hidrazinobenzotiyazol bileşiği sentezlenecektir. Sentezlenen 1(a-m) bileşikleri 2-hidrazinobenzotiyazol ile etanol içerisinde riflaks edilerek 1-(1,3-Benzotiyazol-2-il)-3-Metil-4-Arilazo-5-Aminopirazol bileşiklerinin 2(a-m) elde edilecektir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektrumları alınarak ve elementel analiz ile yapıları aydınlatılacak olup, elde edilen boyarmaddelerin absorpsiyon spektrumları değişik çözücülerde incelenecek ayrıca asidik ve bazik ortamdaki davranışları değerlendirilecektir.