Bir lycosidae türü zehir bezinin morfolojik yapısının taramalı elektron mikroskopla belirlenmesi (arachnida: araneae) - Alhewl, Hatem Imhemd Mohamed Adawı (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada, avcı özellikleriyle bilinen dişi bir kurt örümcek olan Hogna radiata (Latreille, 1817) türünde zehir bezlerinin morfolojik özelliklerini ve yapısını tanımlamak için taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak bezler detaylıca incelenmiştir. Örümceklerde zehir bezlerinin şekli ve konumu türlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hogna radiata (Latreille, 1817) zehir bezinin boyutu oldukça büyüktür. Zehir bezi keliserler içerisinden prosomaya kadar uzanmaktadır. Isırma dişlerine bağlı bulunan zehir bezleri silindirik yapıda tek loblu olup şekil olarak tüpe benzer bir gövde kısmı ve buna bağlı bir kanal yapısından oluşmaktadır. Bezlerin dorsal yüzeyleri çok sayıda spiral olarak düzenlenmiş kas lifi ile çevrilidir. Zehir bezlerinde üretilen zehir, bu kas liflerinin kasılmasıyla bir kanal vasıtasıyla zehir dişine salınmaktadır. Bu bezlerde üretilen zehir çoğu canlı için toksik etkilidir.
Keywords: Zehir bezi, Hogna, Örümcek, SEM, Prosoma