Hemşirelik Öğrencilerinin Etik Duyarlılık ile Bakım Davranışları Arasındaki İlişki - Bıyık Bayram, Sule; Gülnar, Emel; Durmuş, Mahinur; Eren, Handan (E-Journal of Dokuz Eylul University Nursing Faculty, 2025)
Giriş: Hemşireler bakım davranışlarını yerine getirirken sahip oldukları etik duyarlılıkları oldukça önemli- dir. Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin etik duyarlılık ile bakım davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki bu araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılın- da hemşirelik bölümünde okuyan öğrenciler, örneklemini ise Kartopu tekniği ile ulaşılan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 372 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, “Tanıtıcı Özellikler Formu”, “Hemşirelik Öğren- cileri İçin Uyarlanmış Etik Duyarlılık Ölçeği” ve “Bakım Davranışları Ölçeği” kullanılarak Google Form ile toplanmıştır. Veri toplama formlarından elde edilen veriler ortalama, standart sapma, t testi ve spearman korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %64.2’sinin klinik uygulamalarda etik sorunlarla karşılaştığını ve %93.5’inin de bakım vermenin hemşirenin birincil görevi olduğunu belirtmişlerdir. Etik duyarlılık ölçeği toplam puan ortalamasının 148.51±16.92 ve bakım ölçeği toplam puan ortalamasının 155.86±21.18 olduğu görülmüştür. Etik duyarlılık ölçeği toplam puan ortalamaları ile Bakım Davranışları Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=.35, p=.001). Sonuç: Araştırmanın sonucunda hemşirelik öğrencilerinin etik duyarlılık düzeyleri ve bakım davranışları algılarının ortalama puanın üzerinde olduğu saptanmıştır. Etik duyarlılık arttıkça bakım davranışları algıla- rının arttığı belirlenmiştir.