Örgütsel kültürün kalite yönetimi üzerindeki etkisi - Abozaıd, Foad Elmukhtar Mosbah (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Toplam Kalite Yönetimi (TKY) programlarının başarılı olma olasılığı, söz konusu kurumda hâkim olan örgütsel kültürün, toplam kalite yönetimi disiplininin önerdiği değerler ve temel varsayımlarla uyumlu olduğu ölçüde artmaktadır. TKY yöntemlerini hayata geçirmeyi amaçlayan kurumların, kurumun devamlılığı için öğrenmeyi temel kabul ede n bir örgütsel kültüre sahip olmaları gerekmektedir. Bir TKY girişimi, ancak uygun bir örgütsel kültür ve ortamın varlığı neticesinde başarıya ulaşacaktır. Bir kurumun başarılı olmasında örgütsel kültürün önemli bir rolü olduğu uzun süredir genel kabul görmektedir. Üst yönetimin örgütsel kültürün gelişmesine ve devamlılığına odaklanma zorunluluğu her geçen gün daha açık hale gelmektedir. Bu çalışmada; örgütsel kültür ve Toplam Kalite Yönetimi hakkında literatürde yer alan kitaplardan, makalelerden ve web sitelerinden faydalanmak suretiyle örgütsel kültürün toplam kalite yönetimi uygulamaları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmamızın neticesinde elde edilen sonuçları şu şekilde özetleyebiliriz: Sürece sadece kadınların dahil edilmesi durumunda, yüksek olan kısım %32,2’ydi ve yaş aralığı 31’den 40’a kadardı. Sürece hem erkeklerin hem de kadınların dahil edilmesi durumunda ise, erkek katılımcıların kadın katılımcılara kıyasla %57,9 oranında daha fazla yanıt verdikleri gözlenmiştir.
Keywords: Toplam kalite yönetimi (TKY), örgütsel kültür