Demir-Çelik Atıklarının Artistik Seramik Sırlarında Değerlendirilmesi - ARİANPOUR, Aslı ÇAKIR (My University, 2024)
Demir çelik üretimi sırasında elde edilen demir oksit bakımından zengin bir atık olan malzeme demir-çelik fabrikasından temin edildikten sonra, aventurin sırlarında Fe2O3 için alternatif hammadde olarak kullanılması planlanmaktadır. Bu çalışmada atık malzemenin değerlendirilmesi hedeflenerek hem çevresel hemde ekonomik değer katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmanın ilk aşamasında temin edilen atık malzemeye karakterizasyon çalışmaları yapılacaktır. Karakterizasyon sonuçlarına göre sır kompozisyonları geliştirilecektir. Demir çelik üretiminde çıkan demir atığının ilavesi ile aventürin sırlarının fiziksel özellikleri üzerindeki etkisi araştırılacaktır. Çalışmanın sonucunda, atık malzemenin hematit pigmenti için uygun bir alternatif hammadde olup olmayacağı belirlenecektir. Sinterlenen sırlara ilk olarak kristal fazların tespiti için X-ışını kırınımı (XRD) analizi, ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizi yapılacaktır.