Altı ve yedinci sınıf öğrencilerin sayı duyusu düzeylerinin bazı değişkenler bağlamında incelenmesi - Caferoğlu, Fatih (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin sayı duyularının belirlenmesi ve sahip oldukları sayı duyusu yeteneklerinin sınıf düzeyine, cinsiyetlerine, anne babanın eğitim durumuna, okul öncesi eğitimine, bilim ve sanat merkezine gitme durumlarına göre, matematik dersine karşı olan tutumlarına göre ve okul türüne göre değişip değişmediğini araştırmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmanın modelini öğrencilerin sayı duyuları seviyelerinin belirlenmesine yönelik yapılan nicel araştırma desenlerinden tarama modeli oluşturmaktadır. Araştırma Kastamonu Merkez ilçesinde ortaokul 6. ve 7. sınıfta resmi ve özel kurumlarda eğitim gören öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma 135 tane 6. sınıf 66 tane ise 7. sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Bu öğrencilerden 42 tanesi özel kurumlarda eğitim alırken geri kalan 159 tanesi devlet kurumlarında eğitimlerine devam etmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kayhan-Altay ve Umay tarafından 2013 yılında geliştirilen sayı duyusu ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde levene testi, t testi, kolmogorov-smirnov testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıflar bakımından 7. sınıflar lehine anlamlı bir fark olduğu görülürken, öğrencilerin cinsiyetleri açısından anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Okul öncesi eğitimi hiç almayan öğrencilerle 1 yıl ve daha fazla alanlar arasında okul öncesi eğitim alanlar lehine ortaokul mezunu annelerin çocukları ile diğer eğitim seviyesine sahip anneler arasında anneleri ortaokuldan sonra eğitimine devam eden öğrencilerin lehine, matematik dersine karşı olumlu tutum sergileyenler ile olumsuz tutum sergileyenler arasında olumlu tutum sergileyenler lehine anlamlı farkın olduğu görülmüştür. Ortaokul ile lise eğitim durumuna sahip olan babaların çocukları arasında ve üniversite ile lisansüstü eğitime sahip babaların çocukları arasında ise anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür.
Investigation of number sense levels of sixth and seventh grade students in the context of some variables
Keywords: Matematik eğitimi, sayı duyusu, ortaokul öğrencileri