Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çevre Eğitimi Temalı Etkinlik Planlarının İncelenmesi - ARSLAN, Hazal; ATASOY, Volkan (e-Kafkas Egitim Arastirmalari Dergisi, 2022)
Bu çalışma, okul öncesi öğretmen adaylarının çevre eğitimi dersinde hazırladıkları etkinlik planlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Çalışma bir devlet üniversitesi eğitim fakültesine devam eden 66 okul öncesi öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Çalışma grubunda yer alan okul öncesi öğretmen adaylarından 4’ü (%6,06) 2. sınıfa, 62’si (%93,93) 3. sınıfa devam etmektedir. Öğretmen adaylarının 52’si (%78,78) kadın 14’ü (%21,21) erkektir. Araştırma kapsamında okul öncesi öğretmen adaylarına 7 hafta boyunca çevre eğitimine yönelik teorik bilgiler verilmiştir. Ek olarak çevre eğitimi etkinlik planlarının nasıl hazırlanması gerektiğini içeren bilgiler de verilmiştir. Araştırmacılar tarafından okul öncesi öğretmen adaylarının farkındalık sahibi olması gereken konular biyoçeşitlilik, kirlilik, geri dönüşüm, enerji ve çevrenin üç temel bileşeni (hava, su ve toprak) olmak üzere 5 ana başlık altında toplanmıştır. Öğretmen adaylarından bu konulara yönelik etkinlik planları hazırlamaları istenmiştir. Adaylar tarafından hazırlanan dokümanlar içerik analizine göre analiz edilmiştir. Okul öncesi öğretmen adaylarının çevre eğitimi etkinlik planlarında yaptıkları hatalar incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda okul öncesi öğretmen adaylarının hazırladıkları çevre eğitimi etkinlik planlarının kazanım, öğrenme süreci, değerlendirme bölümleri ve kullandıkları öğretim yöntem, teknik, ilkelere yönelik hataları olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Alan Eğitimleri; environmental education activities; çevre eğitimi etkinlikleri; preschool teacher candidates; Education (General); Theory and practice of education; Other Fields of Education; okul öncesi öğretmen adayları; doküman analizi; Çevre eğitimi etkinlikleri; okul öncesi öğretmen adayları; doküman analizi; L7-991; Environmental education activities; preschool teacher candidates; document analysis.; LB5-3640; document analysis.; 4. Education; 13. Climate action