İklim Değişikliği Ev Serçesinin (Passer domesticus) Potansiyel Dağılımını Değiştirmekte midir? - Evcin, Özkan (Kastamonu University, 2024)
İklimsel etkilerin ve parçalanmanın habitatlar üzerindeki etkilerini belirlemek önem arz etmektedir. Küresel iklim değişikliği, habitatlarda ve türlerin dağılımında değişikliklere yol açabilen ve yaban hayatı türleri için tehdit oluşturan bir unsurdur. Türlerin ve yaşadıkları habitatların doğru dağılımını tahmin etmek, türlerin iklim değişikliği altında sürdürülebilirliği ve yönetimi için esastır. Ev serçesi (Passer domesticus), Passeridae familyasına ait yaygın bir kuş türüdür. Bu tür, Dünya çapında geniş bir alana yayılmış olup varlığının çoğu dönemi boyunca insanlarla yakın ilişki içinde olmuştur. Bu çalışmada, Türkiye için gelecekteki iklim senaryoları (2021-2040, 2041-2060 ve 2061-2080) altında Ev Serçesi türü (Passer domesticus) için potansiyel uygun habitatları tahmin etmek için Maksimum Entropi (Maxent) modelini kullanılmıştır.
Keywords: Ecology (Other); Ev serçesi; Passer domesticus; İklim değişikliği; maxent; ekolojik modelleme; ornitoloji.; House sparrow; Passer domesticus; Climate change; Maxent; Ecological Modelling; Ornithology.; Ekoloji (Diğer)