Türkiye’de Kadın Göçmenlik ve Göçün Kadın Sağlığı Üzerine Etkisi - Arabacı, Zeynep; HASGÜL, Ergün; SERPEN, Ayşe (Sosyal Politika Calismalari Dergisi, 2016)
Sosyal, kulturel ve fiziksel olarak toplumu ve bireyleri etkileyen goc, saglik ve saglik degiskenleri uzerinde de cok onemli etkilere sahiptir. Goc sureci bedensel ve zihinsel sagligi etkiler. Ozellikle riskli gruplar icinde kadinlar bu surecten daha fazla etkilenmektedir. Kadinlarin saglik hizmetlerinden tam, esit ve en yuksek standartlarda faydalanmalarini saglamak, kadinin insan haklarinin tam olarak saglanmasinin temel kosullarindan biri olmakla beraber gocmen annelerde yeni yasama uyum, kulturel cevredeki degisimler ve sosyal destek eksikligi nedeniyle saglik risklerinde artis olmaktadir. Sonuc olarak goc sonrasinda kadinlar dil, beslenme, davranislar yonunden yeni kulture uyum saglamasi icin desteklenmelidir.