Modern astronominin Türkiye’ye girişi bağlamında Salih Zeki Bey ve “muhtasar kozmografya” adlı eseri - Bulut, Gül (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu tez Salih Zeki Bey’in “Muhtasar Kozmografya” adlı eserinin Osmanlıcadan günümüz Latin harflerine çeviri yolu ile literatüre kazandırılması sağlanmıştır. Salih Zeki matematikçi olmasına karşın astronomiye ilişkin eserler de kaleme almıştır. Onun bu konudaki çalışmaları incelenmemiştir. Tezimizde onun astronomi eserlerinden biri olan “Muhtasar Kozmografya” incelenecek ve modern astronominin Türkiye’ye girişi bağlamında önemi değerlendirilecektir. Bu bağlamda hem Osmanlı Devleti döneminde modern bilimin girişi hem de astronomi çalışmaları incelenmiştir.
Keywords: Salih Zeki Bey, astronomi tarihi, modern bilim