Öğretim elemanlarının örgütsel sessizlik düzeyleri ile mizah tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Saka, Seda yılmaz (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın hedefi, Türkiye’de bulunan üç devlet üniversitesinde görev yapan öğretim elemanlarının mizah tarzlarını ve örgütsel sessizlik algılarını belirlemek, birtakım parametrelere istinaden incelemek ve öğretim elemanlarının mizah tarzları ile örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modeli çalışma tasarımı olarak tanımlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye'de bulunan üç devlet üniversitesinde çalışmakta olan 371 öğretim elemanları oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcı akademisyenlerin mizah tarzlarına ilişkin görüşlerine yönelik “Mizah Davranışları Ölçeği” kullanılmıştır. Akademik personelin örgütsel sessizliklerine ilişkin görüşlerini ölçmek için ise “Örgütsel Sessizlik Ölçeği” uygulanmıştır. Ölçeklerin yanı sıra, araştırma kapsamında araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma sonucunda; öğretim elemanlarının örgütsel sessizlik düzeylerinin cinsiyet, medeni durum ve görev yaptıkları üniversite değişkenlerine göre farklılaşmadığı bulunurken, idari görev, akademik unvan ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılaştığı görülmüştür. Öğretim elemanlarının mizah tarzlarının ise medeni durum ve idari görev değişkenlerine göre farklılık göstermediği tespit edilirken, cinsiyet, akademik unvan, kıdem ve görev yaptıkları üniversite değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğretim elemanlarının mizah tarzları ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasında güçlü bir ilişki olmamakla beraber, kısmen ve düşük bir düzeyde ilişki olduğu, genel hatlarıyla olumlu mizahın pozitif şekilde, olumsuz mizahın negatif yönde sessizliği etkilediği tespit edilmiştir.
Keywords: Öğretim Elemanı, Örgütsel Sessizlik, Mizah